Artis bibliotheek gevel
15-10-2019

Funderingsherstel Fauna/Bibliotheekgebouw Artis

In opdracht van Stichting Natura Artis Magistra verzorgen we de directievoering bij de uitvoering van het funderingsherstel van dit rijksmonumentale gebouwen complex. Dit in nauw overleg met de projectmanager van Artis, die de aansturing van het totale project voor zijn rekening neemt (funderingsherstel/ herbestemming/ verduurzaming/ deelrestauratie). Een prachtige opdracht waar we met gepaste trots aan werken! De uitvoering is in handen van Salverda Bouw BV.

Het gebouw Plantage Middenlaan 45 is ontworpen door Gerlof Bartholomeus Salm (1831-1897) ten behoeve van de bibliotheek en het museum der Nederlandse fauna van het in 1838 opgerichte genootschap Natura Artis Magistra (Artis). De oostelijke vleugel, het oudste onderdeel, stamt uit 1866-1867 en is gerealiseerd op het perceel van het buiten

‘Ons genoegen’. Deze vleugel biedt (tot op de dag van vandaag) plaats aan de boekencollectie van Artis.

Foto’s die kort na de oplevering zijn gemaakt laten zien dat het gebouw aan weerszijden tegen oudere – en veel lagere – bebouwing is geplaatst, die kenmerkend is voor de verschijningsvorm van de Plantage tot circa 1860. Aan de oostzijde is deze bebouwing – de achttiende-eeuwse huizen Weltevreden en Welgelegen – nog aanwezig. De op de bel-etage gesitueerde bibliotheekzaal beslaat twee verdiepingen. Aan beide uiteinden van dit gebouwdeel zijn trappenhuizen geplaatst.

De westelijke vleugel, gerealiseerd in 1869-1870, is op identieke wijze vormgegeven – dus ook met twee trappenhuizen – en bevatte oorspronkelijk een museumzaal. Achter de trappenhuizen zijn, aan de zijde van Artis, op de eerste en tweede verdieping werkvertrekken en wachtkamers ondergebracht.

Het middendeel dat beide gebouwen verbindt en de gemeenschappelijke hoofdingang bevat, dateert uit 1872. Ook hierin is een museumzaal ondergebracht. Net als de bibliotheekzaal beslaan beide museumzalen twee verdiepingen. De vormgeving van het middendeel sluit naadloos aan op de twee oudere gebouwdelen.